Bambu

Bambu är ett snabbväxande gräs som inte behöver bekämpningsmedel och gödsel. Bambu odlas dessutom med extremt lite vatten jämfört med andra växter.

Bambu kan växa 7 meter per år, skördas när den nått 35 meter och växer sedan upp på nytt. Rötterna på bambun binder jorden och förhindrar jorderosion, vilket är till stor fördel för de människor som bor i närheten av odlingarna. Dessutom bidrar bambu till att utsläppen av koldioxid minskar genom att den absorberar 5% mer koldioxid än andra växter och ger ut 35% mer syre i luften än träd. Bambu är naturligt antibakteriellt, vilket gör det till ett material som passar perfekt i kök och badrum.

Bambu är helt enkelt ett fantastiskt material som kan användas på en många olika sätt; som byggnadsmaterial, som tyg, som engångsmaterial, papper, inom alternativmedicin, instrument och i trädgården.

Här hittar du våra produkter av bambu.

Lin

Lin är ett material som har använts ända sedan stenåldern och är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier.

Lin kan odlas i regniga och svala klimat och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Lin är en gammal svensk nyttoväxt och användningsområdena är många; linolja, linsåpa, linoljefärg, linisolering, lintyg och linfrö tex.

Här hittar du våra produkter av lin.

Silikon

Silikon är ett hållbart, praktiskt och användbart alternativ till plast. Silikon består av sand, syre och kisel som är en förnyelsebar energikälla. Materialet är fritt från BPA, bisfenol-A, bly, ftalater, petroleum samt andra ämnen som är farliga för människa och miljö. Silikon är dessutom lätt att hålla rent och motverkar bakterietillväxt.

Här hittar du våra produkter av silikon.

Ekologisk bomull

Lin och bambu är två bra alternativ vid framställning av tyg till kläder och hushåll. Båda dessa växter kräver betydligt mindre vatten vid odling än bomull. Lin kräver ca 1 liter vatten för att tillverka 1 kvm tyg medan bomull kräver 30-100 liter vatten.

Vi använder ekologisk bomull i några av våra produkter, bland i annat tyget i bivaxdukar och handdukar. För att få kalla bomullen ekologiskt odlad krävs det att den odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Även ekologisk bomull kräver dock stora mängder vatten vid framställning och därför bör man försöka dra ner på konsumtionen av även denna. Det är ändå viktigt att stötta den ekologiska odlingen av bomull så att fler producenter går över till en mer hållbar odling. Det är så vi resonerar när vi trots allt tar in bomull i vårt sortiment.

Här hittar du våra produkter av ekologisk bomull